Address:34 Newton St, Chicago

Categorieën

Facebook
Linkedin
Leestijd: 6 minuten

Een gratis advocaat, dat zou het leven een stuk makkelijker maken. Bij geschillen is het een terugkerend dilemma: laat ik mij bijstaan door een advocaat (en wil ik daarvoor betalen) of niet? Mr. Sebastiaan Kieffer over de mogelijkheden voor een gratis advocaat.

Stap 1. Zoek een deskundig advocaat en maak gebruik van een gratis spreekuur

Bij een geschil kunt u zich (oriënterend) laten voorlichten door een gespecialiseerd advocaat. Hij of zij kan een beeld geven over uw rechtspositie. Bij deze oriëntatie kan een advocaat veelal ook het verloop van een zaak schetsen. Tevens worden dan de verwachte kosten van een procedure besproken. In de oriëntatiefase is het raadzaam om  uw rechtsbijstandverzekering te raadplegen of het Juridisch Loket (zie Stap 4).

Deze oriëntatie is bij Amstel Advocaten gratis.

Stap 2. Controleer of u een rechtsbijstandverzekering heeft

Heeft u een rechtsbijstandverzekering? Dan heeft u een basisdekking of een uitgebreide dekking. De basisdekking biedt hulp voor bijvoorbeeld strafrechtzaken. Een uitgebreide polis kan dekking bieden voor specifieke onderwerpen, zoals op het gebied van consument & wonen. Dan bent u vaak automatisch verzekerd voor:

  • rechtsbijstand bij een (dreigend) juridisch geschil;
  • kosten voor een advocaat of een andere juridisch deskundige;
  • gerechtelijke kosten (zoals kosten voor een kort geding, arbitrage of bindend advies);
  •  kosten van mediation.
Stap 3. Controleer de voorwaarden van uw verzekering

Bij een rechtsbijstandverzekering gelden regels voor de uitbesteding van een zaak aan een eigen advocaat. Zo volgt uit de polis of er een eigen bijdrage moet worden betaald en hoe hoog die is. Meestal staat in de polis ook  tot welk maximum bedrag de advocaatkosten worden vergoed. Een verzekering biedt overigens niet altijd (volledige) dekking, bijvoorbeeld als:

  • het geschil is ontstaan voordat de verzekering werd afgesloten;
  • het geschil is ontstaan in de eerste 3 maanden na afsluiting;
  • een verzekerde opzettelijk schadelijk heeft gehandeld.

Bij een verzekering geldt de verplichting dat de verzekerde een zaak zo snel als mogelijk aanmeldt. Dat is een strikte voorwaarde voor dekking omdat een verzekeraar eerst de zaak inhoudelijk wil beoordelen. Geef een advocaat in de oriëntatiefase dus niet te snel opdracht, dit kan u uw dekking kosten.

Stap 4. Kies uw gratis advocaat

Als uw verzekeraar grond ziet om uw zaak in behandeling te nemen, dan zal zij doorgaans eerst zelf bijstand verlenen. Heeft u recht op een gratis advocaat als de verzekeraar probeert om zelf het geschil op te lossen? Ja, althans als, ondanks de pogingen van de verzekeraar, een rechtszaak onvermijdelijk blijkt te zijn. Op dat moment moet de verzekeraar meewerken aan de uitbesteding van de zaak aan een door u gekozen advocaat. Die advocaat zal dan verder in overleg met u de procedure voor u gaan voeren

Second opinion

Als uw verzekeraar geen grond ziet om uw zaak in behandeling te nemen, dan is het mogelijk een second opinion te vragen. De advocaat zal met een second opinion een advies uitbrengen over de juridische mogelijkheden van uw conflict. Afhankelijk van de uitkomst ervan wordt uw zaak mogelijk dan toch in behandeling genomen.

Stap 5. Komt u in aanmerking voor gefinancierde rechtsbijstand?

Het Juridisch Loket (tel. 0900-8020) geeft gratis advies aan on- en minvermogenden. Indien zij menen dat u een advocaat nodig heeft dan krijgt u een doorverwijzing naar een (zelfgekozen) advocaat. Het Juridisch Loket licht u dan in over de mogelijkheden van gefinancierde rechtsbijstand van de Raad voor Rechtsbijstand.

Toevoeging & eigen bijdrage

Voor personen met een lager inkomen en/of geen vermogen kan de advocaat dan een “toevoeging” aanvragen zodat er nauwelijks advocaatkosten zijn. U dient wel rekening te houden met het betalen van een eigen bijdrage. Deze bijdrage varieert momenteel tussen EUR 214,- en EUR 901,- . Check hier de website van de Raad voor Rechtsbijstand.

Korting op uw eigen bijdrage

U hoeft niet eerst contact op te nemen met het Juridisch Loket voor een doorverwijzing. U kunt ook direct naar een advocaat stappen.  Indien u echter eerst langs het Juridisch Loket gaat dan kunnen zij u doorverwijzen naar een gespecialiseerde advocaat en krijgt u korting van EUR 58,- op uw eigen bijdrage.

Procedure starten?

Gratis advocaat?  

Wellicht vergoedt uw rechtsbijstandsverzekeraar uw kosten. U kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met ons kantoor. Wij zullen samen met u uw mogelijkheden onderzoeken.

Neem contact op met onze specialist  Sebastiaan Kieffer

Neem contact op met Annemarie
Stel uw vraag
close slider